Apraksts
VISPĀRĪGA ALUS PAGATAVOŠANAS RECEPTE
Lai pagatavotu 3 litrus mājas alus, 100 g koncentrāta izšķīdina 3 litros silta ūdens aptuveni 35–40 °C temperatūrā ar aptuveni 300 g cukura. Lai uzlabotu garšu vai iegūtu interesantākas garšas nianses, iesakām izmantot arī nerafinētu niedru cukuru no mūsu klāsta vai pat gaišu vai tumšu Muscovado cukuru. Ja izmanto presēto raugu, maisījumam pievieno 5 g izšķīdinātas gatavās misas un samaisi. Ja izmanto sauso raugu, uz gatavās misas virsmas uzber sausā rauga daudzumu, kas atbilst 5 g presētā rauga. Ļauj tai raudzēties aptuveni 25–30 °C temperatūrā apmēram 18–20 stundas. Nolej rauga nogulsnes no gatavā alus, izmantojot mūsu fermentācijas traukus ar krānu vai speciālu sifonu. Gatavo kvasu uzglabā vēsā vietā, alus mucā vai pudelē. Mūsu sortimentā var atrast alus mucas, pudeles, korķus un korķu aizbāžņus. Gatavā alkohola saturs var sasniegt pat 1,2%.
VIENKĀRŠA MĀJAS MAIZE
350 g pilngraudu kviešu miltu vai augstas kvalitātes kviešu milti no mūsu klāsta no Molino Pasini, piemēram, Primitiva 300 vai augsta proteīna satura Manitobas kviešu milti
200 g speltas miltu vai vidēji malti bioloģiskie rudzu pilngraudu kviešu milti
200 g rudzu miltu, mums ir arī smalkāki malti bioloģiskie rudzu pilngraudu kviešu milti
2 g auzu pārslu vai sēklu, ko pārkaisīt maizes virspusē. Papildus pārslām piedāvājam arī dažādas cepšanai piemērotas sēklas, piemēram, saulespuķu, ķirbju, sezama vai īpaši dekadentās melnās sezama sēklas
50 g gaiša vai tumša Muscovado cukura, mūsu sortimentā atradīsiet lieliskus nerafinētus cukurus no Maurīcijas
65 g maltozes vai misas koncentrāta
35 g cepamā pulvera
50 g lobītu kaņepju sēklu. Varat pievienot arī citas sēklas pēc savas izvēles – papildus kaņepju sēklām piedāvājam saulespuķu, linu, ķirbju un jau sajauktus sēklu maisījumus maizei.
15 g sāls
450 ml alus, piemēram, Pilsner vai Ale, vai kāds tumšāks alus. Visas nepieciešamās izejvielas un piederumus, lai mājās brūvētu lieliskus dažādu veidu alus, varat atrast mūsu piedāvājumā.
200 ml ūdens
nedaudz sviesta formiņu ieziešanai.
Visas formiņas malas rūpīgi ieziež ar sviestu un bagātīgi apkaisa ar miltiem – tas vēlāk atvieglos maizes izņemšanu no formiņas. Lai maizi būtu vieglāk izņemt no formiņas, pirms mīklas ievietošanas formiņas atdzesē ledusskapī.
Nosver visas sausās sastāvdaļas kopā un viegli samaisa. Pievieno maltozi un, nepārtraukti maisot, sāc pakāpeniski pievienot ūdeni un alu. Kad šķidrumi ir pievienoti, maizes mīklu rūpīgi samaisa (3–4 minūtes), lai maisījums būtu pilnīgi gluds.
Kad mīkla ir rūpīgi samaisīta, izņem ieziestās maizes veidnes no ledusskapja un sadali mīklu vienādi abās veidnēs. Uz klaipiem uzber auzu pārslas vai sēklas no mīklas dekorēšanai un viegli iespied tās maizes mīklā.
Novieto klaipus siltā vietā uz 15–20 minūtēm, lai mīkla izlīdzinātos un sastāvdaļas sāktu rūgt.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem un ievieto klaipus cepeškrāsnī uz 1 stundu. Ja nepieciešams, cepšanas beigās temperatūru var palielināt līdz 200 grādiem uz apmēram 5–10 minūtēm, lai maizei piešķirtu papildu zeltaini brūnu garoziņu (ja tā vēl nav izveidojusies). Tomēr esi uzmanīgs, lai nepiedegtu auzu pārslas vai sēklas!!
Pēc cepšanas nedaudz atdzesē maizi veidnē, pēc tam izņem klaipus no veidnes un atdzesē tos uz restēm zem maizes dvieļa.
Šī maize ir lieliski piemērota baudīšanai kamēr ir silta, ar svaigu sviestu un dažām sāls skaidiņām.