Rozmarīns

2.95

SKU: 4015557490545 Kategorijas: ,

Rosmarinus officinalis

Mūžzaļš puskrūms, kuru mūsu klimatiskajos apstākļos ir diezgan grūti audzēt, taču tā veselīgo pielietojumu dēļ, noteikti ir vērts pielikt pūles. Izaug apmēram 0,5 metru augstumā.

Aptuveni 50 sēklas vienā iepakojumā

Ja esat reģistrēts klients, pērkot šo produktu Jūs nopelnīsiet 2 bonusa punktus!

Noliktavā: 63

Detalizēts apraksts

Audzēšana: Sēklas iesēj marta sākumā, mēneša laikā parādīsies dzinumi, tad stādi jāpārstāda podos. Sākotnējā attīstība ir lēna, un stādīšana atklātā zemē tiek veikta tikai jūnijā. Tas dod priekšroku saulainai un no vēja aizsargātai vietai ar kaļķainu augsni un nepanes tikko mēslotu augsni. Mūsu apstākļos rozmarīns ir ziemjūtīgs, tāpēc augusta beigās jāstāda podiņā un līdz jūnijam jāaudzē kā telpaugs uz palodzes. Ārā tos var stādīt tikai jūnijā, kad nakts sala briesmas ir pārgājušas.

Lietošana: Tādēļ, ka rozmarīna garša ir ļoti spēcīga, lapas un dzinumus vienlaikus izmanto nelielos daudzumos (gan svaigas, gan kaltētas). Galvenokārt piemērots gaļas ēdienu (jēra, teļa un vistas), gaļas marināžu, zivju, tomātu, sēņu, rīsu un olu ēdienu garšvielām. Rozmarīnu izmanto arī kā ārstniecības augu. No lapām un ziedošajiem dzinumiem gatavo dažādus uzlējumus, ziedes, plāksterus. Pievienojot vannas ūdenim, tas stimulē asinsriti. Tēja un tinktūra veicina gremošanu, novērš nogurumu un paaugstina asinsspiedienu. Rozmarīna eļļa palīdz pret kaulu un locītavu sāpēm. Rozmarīnam ir arī dezinficējoša iedarbība, un tā smarža pat uzlabo atmiņu.

Apraksts

Audzēšana: Sēklas iesēj marta sākumā, mēneša laikā parādīsies dzinumi, tad stādi jāpārstāda podos. Sākotnējā attīstība ir lēna, un stādīšana atklātā zemē tiek veikta tikai jūnijā. Tas dod priekšroku saulainai un no vēja aizsargātai vietai ar kaļķainu augsni un nepanes tikko mēslotu augsni. Mūsu apstākļos rozmarīns ir ziemjūtīgs, tāpēc augusta beigās jāstāda podiņā un līdz jūnijam jāaudzē kā telpaugs uz palodzes. Ārā tos var stādīt tikai jūnijā, kad nakts sala briesmas ir pārgājušas.

Lietošana: Tādēļ, ka rozmarīna garša ir ļoti spēcīga, lapas un dzinumus vienlaikus izmanto nelielos daudzumos (gan svaigas, gan kaltētas). Galvenokārt piemērots gaļas ēdienu (jēra, teļa un vistas), gaļas marināžu, zivju, tomātu, sēņu, rīsu un olu ēdienu garšvielām. Rozmarīnu izmanto arī kā ārstniecības augu. No lapām un ziedošajiem dzinumiem gatavo dažādus uzlējumus, ziedes, plāksterus. Pievienojot vannas ūdenim, tas stimulē asinsriti. Tēja un tinktūra veicina gremošanu, novērš nogurumu un paaugstina asinsspiedienu. Rozmarīna eļļa palīdz pret kaulu un locītavu sāpēm. Rozmarīnam ir arī dezinficējoša iedarbība, un tā smarža pat uzlabo atmiņu.