Apraksts
Audzēšana: Tomātu stādi tiek audzēti iepriekš. Sējas sāk marta sākumā, sēklas sēj līdz 1,5 cm dziļumam, un dīgšanai jānotiek siltos apstākļos, optimāli 21–25 °C temperatūrā.Sējai un vēlākai ravēšanai ieteicams izmantot speciālus kūdras maisījumus. Tomāti dīgst ātri, pirmās dīgļlapas parādās 7–10 dienu laikā. Tomātu stāds tiek maigi stādīts augsnē līdz dīgļlapām. Pārstādīšanu var veikt vairākas reizes pirms stādīšanas siltumnīcā, saknes augs spēcīgākas, un augu vienmēr var stādīt dziļāk. Tomātiem augšanai nepieciešama gaisma un siltums. Stādīšanu ārā veic pēc nakts salnām, kad augsnes temperatūra ir vismaz 15 °C un dienas gaisa temperatūra ir vismaz 10 °C.Augsnei jābūt viegli skābai un bagātai ar humusu, ar vieglu tekstūru; Šim nolūkam ieteicams augsnei pievienot kūdru vai kompostu. Mēslošanai jābūt sabalansētai, jo gan pārmērīga, gan nepietiekama mēslošana vienlīdz negatīvi ietekmē ražu. Augstiem augiem nepieciešama 60×60 cm liela augšanas telpa un atbalsts (piesiešana). Ja stāda pārāk blīvi, pasliktinās gaismas apstākļi un augi nesaņem pietiekamu gaismu.
Lietošana: Lielisks dārzenis, ko var ēst svaigā vai pārstrādātā veidā. Tomātu ieguvumi rodas no likopēna, kas ir antioksidants, ko organisms pats nevar izvedot, bet to var iegūt tikai no pārtikas. Turklāt tajā ir C, E un K vitamīni.
Kopšana: Sānu dzinumi ir pastāvīgi jānoņem, jo tie nevajadzīgi nogurdina augu un ievērojami samazina ražu. Ieteicams laistīt no rīta un nevis ar aukstu ūdeni no šļūtenes, bet gan ar remdenu, nostādinātu ūdeni.
