X
Pavasara stādu iepriekšēja pasūtīšana ir sākusies!
Lasīt vairāk

Recepte: Uzbrūvē savu Ziemassvētku alu!

Senie ļaudis ticēja, ka labs Ziemassvētku alus nesīs mājsaimniecībai labklājību un laimi. Turpini senās tradīcijas kopā ar mums!

Ziemassvētku dāvanas, kas nekrās putekļus: dāvanas radīšanai un baudīšanai

Mēs dzīvojam laikā, kad daudzas dāvanas ir vienkārši… lietas. Tāpēc dāvanas, kas aicina pašam radīt un darboties, ir tik īpašas.

Liec tomātus burkās! Labākās konservēšanas idejas sezonas beigām

Ko iesākt ar vēl zaļajiem tomātiem un kā vislabāk saglabāt visu pārējo ražu?

5 vienkārši soļi grildesiņu pagatavošanai – recepte

Vasaras saulgrieži ir pavisam tuvu! Un atkal jādomā ko šoreiz likt uz galda? Mums ir lieliska ideja – pagatavo grildesiņas mājas apstākļos!

Pašgatavotas grildesiņas ir pilnīgi atšķirīgas no veikalā nopērkamajām. Gatavojot visu no nulles, var brīvi izvēlēties labākās grildesiņu izejvielas un piemērotākās piedevas, atbilstoši savai gaumei. Desiņu gatavošana no sākuma līdz galam ir patiess piedzīvojums.

1. Vispirms atrodi un apkopo visus nepieciešamos piederumus

Tev būs nepieciešams:

Gaļas maļamā mašīna – mūsu veikalā var atrast klasiskās, pārbaudītās čuguna gaļas maļamās mašīnas, bet derēs arī elektriskās.

Desu pildītājs – ja desas gatavo reti, laba izvēle ir mazāka versija, piemērota 1,5 kg desu maisījumam, kas jāuzpilda biežāk, bet tāpat ir ļoti efektīvs palīgs.

Dabīgas cūku vai aitas zarnas – Lauku Bodītē pārdotās zarnas ir jau iztīrītas un sālītas. Atliek tikai pusstundu pirms desu gatavošanas procesa ievietot zarnas ūdenī un tās ir gatavas lietošanai!

Šeit vari arī nedaudz atkāpties no receptes, piemēram, ja tev nav īpaša desu pildītāja, vari zarnās iepildīt pildījumu arī ar koka nūjiņu un lielu kausiņu! Tas ir nedaudz laikietilpīgāk, un iesācējam var likt nedaudz pasvīst, taču darbs ir paveicams. Protams, desu pildītājs ir lielisks palīgs un padara darbu daudz vienkāršāku. Tāpat vari izmantot arī gaļas maļamo mašīnu ar desu uzgaļiem.

2. Izejvielu un piedevu izvēle

Cūkgaļa joprojām ir visbiežāk izmantotā izejviela grildesiņu pagatavošanai, gaļas sastāvā noteikti jābūt speķim, vismaz ¼ daļai, var pievienot arī dārzeņus, bet, ja nevēlies sausas desiņas, speķi nepieciešams iestrādāt desā. Tas desai piešķir patīkamu sulīgumu. Cūkgaļas muguras speķis ir labākā izvēle, bet arī sānu daļas speķis ir piemērots.

Ja izmanto medījuma gaļu, svarīgi pievienot vairāk speķa, citādi desa var būt sausa. Ādas noņemšana no speķa ir brīva izvēle, jo, laižot gaļu caur gaļas maļamo mašīnu, masa tik un tā būs viendabīga. Svarīgi arī izvēlēties pareizās piedevas, izvēles iespēju ir daudz (dārzeņi, siers u. c.), tomēr ir svarīgi ievērot mērenību un atcerēties, ka jāizvēlas piedevas, kuru pagatavošanas laiks ir vienāds ar galveno sastāvdaļu un piedevu gabaliņi nedrīkst būt pārāk lieli.

Ja nevēlies lieki eksperimentēt, vari izmēģināt mūsu recepti grildesiņu pagatavošanai:

  • 2 kg cūkgaļas (var būt arī ar ādu, ja patīk izteiktāka tekstūra);
  • 1 kg liellopa gaļas (vienkāršāki gabaliņi, kas attīrīti no ādas, neieteiktu izmantot filejas);
  • 0,5 kg speķa (kūpināts speķis) – svarīgi! Pirms apstrādes gaļu uz 15 minūtēm ieliec saldētavā;
  • 3 vidēji sīpoli (dzeltenie);
  • 2 ķiploku galviņas;
  • 1 iepakojums sālītas zarnas;
  • 3 ēdamkarotes smalki maltas jūras sāls;
  • 3 ēdamkarotes garšvielu;
  • Ledus auksts ūdens, tik, cik maisījumam vajadzīgs.

Garšvielu pagatavošanu atvieglo īpaši garšvielu maisījumi, kas jau ir gatavi konkrētam ēdiena daudzumam, piemēram, 5 kg desu maisījumam. Mūsu garšvielu maisījumiem desām nav pievienota sāls, pievieno to atbilstoši savām garšas vēlmēm.

3. Sagatavo desiņu maisījumu

Visa gaļas masa ir jālaiž caur gaļas maļamo mašīnu, kas prasa fizisku piepūli (ja to dari ar rokas gaļas maļamo mašīnu, bet pūles ir tā vērtas). Lai iegūtu īpaši viendabīgu desiņu masu, gaļa caur mašīnu jālaiž vairākas reizes. Visbeidzot, pievieno sīpolu un ķiploku.

Maltās gaļas masu samīca viendabīgā masā, pievieno garšvielas un ledusaukstu ūdeni tik, cik maisījums pieņem, mīca apmēram 10 min. Maisījums noteikti nedrīkst palikt sauss!

Ieteicams to atstāt savilkties vismaz 4-5 h (vislabāk uz nakti, bet var gatavot arī uzreiz).

Pirms pildīšanas sālītās cūkas zarnas ievieto remdenā ūdenī uz apmēram pusstundu.

4. Piepildi zarnas ar desiņu masu

Sālītās, dabīgās zarnas pirms pildīšanas apmēram pusstundu mērcē remdenā ūdenī. Pirms desu masas pildīšanas zarnās var uzcept nelielu paraugu, lai pārbaudītu garšu. Ja šķiet, ka vēlētos intensīvāku garšu, varat situāciju labot, pievienojot desu maisījumam vairāk garšvielu.

Iespied pēc iespējas vairāk sagatavotās gaļas masas zarnu galā un sāc lēnām un vienmērīgi pildīt desu. Sasien zarnu caurulīti, kad jau esi sācis pildīšanu, lai tajā nepaliktu gaisa burbulis. Zarnas nedrīkst pildīt pārāk pilnas, citādi grilēšanas laikā tās vienkārši sadalīsies.

Desai jābūt diezgan mīkstai, bet, ja ir izveidojušies kādi gaisa burbulīši, uzmanīgi tos izspied. Savelc pareizā garumā, pārliecinoties, ka desas ir savītas vienādā virzienā, citādi tās var atdalīties.

Sagatavotās desiņas apmēram 15 minūtes karsē 80°C ūdenī. Neapstrādātas desiņas nav iepriekš termiski jāapstrādā, tās var cept tieši uz grila. Īpaši labu garšu var iegūt, pirms grilēšanas grildesiņas viegli apdūmojot.

5. Visbeidzot, liec desiņas uz grila.

Tagad atlicis pēdējais solis – desiņu cepšana uz grila. Ņem vērā, ka mājās gatavotu desiņu grilēšanai nepieciešama nedaudz vairāk pacietība kā veikalā pirktām desiņām. Vienmērīga apbrūnināšana palīdz novērst desiņu ādas samirkšanu. Pievieno jebkurus vasaras salātus, un iegūsi neatkārtojami garšīgu maltīti!

Priecīgu eksperimentēšanu!

Zvaniet