X
Puķu sīpoli ir pieejami!
Lasīt vairāk

Padomi, lai izaudzētu pats savu rožu dārzu

Noderīgi padomi kā pareizi stādīt majestātiskās rozes, lai ar tām tiktu galā arī iesācējs!

3 vienkārši padomi siltumnīcas pavasara tīrīšanai

Siltumnīcas pavasara apkopei nav jābūt sarežģītai - padomi no pieredzējušiem dārzniekiem siltumnīcas pavasara tīrīšanai, nodrošinot saviem augiem veselīgu augšanas vietu.

Kā nodrošināt ražīgus gurķu stādus vasarai?

Gurķu audzēšana no sēklām ir viens no vienkāršākajiem un baudāmākajiem procesiem dārzā. Pastāstīsim kār audzēt gurķus no sēklas un nodrošināt sev bagātīgu gurķu ražu.

Kā pareizi stādīt puķus sīpolus?

Spilgtās sīpolpuķes un pareiza plānošana jūsu dārzam izskatīties brīnišķīgi. Bet kā sākt? Mēs Jums pastāstīsim par:

  • Dažādu šķirņu īpatnībām;
  • Niansēm, kurām jāpievērš uzmanība, iegādājoties sīpolpuķes;
  • Kāpēc un kā plānot audzēšanas vietu;
  • Kā stādīt lilijas un peonijas, lai tās ziedētu vasarā.

Puķu sīpolu veidi – ko un kad stādīt?

Vasaras sīpolpuķes

Vasaras sīpolpuķes stāda pavasarī, lai pēc tam tās ziedētu visu vasaru. Vasaras sīpolpuķes ir aukstumizturīgas, līdz aukstuma periodam tās nepieciešams uzglabāt vēsā, sausā vietā.

Pazīstamākās vasaras sīpolpuķes ir gladiolas, lilijas, dālijas, peonijas (ar bumbuļveida saknēm), īrisi, kallas, begonijas.

PS: Vai zinājāt, ka pavasarī begonijas izdīgst pirmās?
Atšķirībā no citām puķēm, kas zied līdz vasaras beigām, dālijas zied līdz pat rudenim.


Mūsu interneta veikalā atradīsiet skaistos īrisus PURPLE HILL, dzeltenos DANFORDAS ĪRISUS,
Smaržīgās lilijas AFRICAN QUEEN, raibās lilijas PINK MORNING
Maigi rozā peoniju ANGEL CHEECKS, sarkano peoniju BUCKEYE BELLE un vēl daudz citas šķirnes!

Pavasara sīpolpuķes

Kā liecina nosaukums, tās zied pavasarī, bet tās nepieciešams iestādīt zemē jau rudenī. Pavasara sīpolpuķēm, uzziedēšanai nepieciešama vēsa temperatūra. Tāpēc to sīpolus var turēt zemē visu ziemu.

Populāras pavasara sīpolpuķes ir tulpes, īrisi, narcises, hiacintes, krokusi, dekoratīvie sīpoli (allium).

Mūsu interneta veikalā atradīsiet balto narcisi RECURVUS un zeltaino narcišu šķirni “ARCTIC BELLS”
Apaļos dekoratīvos sīpolus BEAU REGARD un baltos “MOUNT EVEREST”
Smaržīgās hiacintes “CHINA PINK” un “DELFT BLUE”
un vēl daudz citas šķirnes!

Kuras puķes var stādīt gan pavasarī, gan rudenī?

Īrisus un peonijas var stādīt visa gada garumā.

Kādus puķu sīpolus iegādāties?

Pieskaroties sīpoliem, pēc taustes tiem jābūt cietākiem, nevis mīkstiem un porainiem. Augi ir jūtīgi, tāpēc jo mazāk cilvēku tiem pieskarsies, jo labāk. Mēs iesakām tos savlaicīgi pasūtīt tieši no interneta veikala.

Taču, ja gadās tos pirkt veikalā, izvēlieties sīpolus, kuriem nav redzamu bojājumu vai pelējuma. Ir vērts pievērst uzmanību lielākiem sīpoliem, jo pirmajā ziedēšanas gadā tie nodrošinās lielākus ziedus.

Augšanas vietas plānošana

Tā kā daudzi puķu sīpoli laika gaitā sāk vairoties, ir prātīgi plānot augšanas zonu tā, lai Jūs varētu izbaudīt košus ziedus gadiem ilgi.

Kopumā sīpolpuķes var audzēt visur: dekoratīvajos dārzos, pļavās, mazdārziņos, zem kokiem vai stratēģiski izvietotās dobēs. Lai radītu iespaidīgāku vizuālo efektu, iestādiet lielāku daudzumu sīpolpuķu vienā vietā.

Ņemiet vērā, ka lielākā daļa šķirņu dod priekšroku saulainai vietai. Agri ziedošās puķes var stādīt zem kokiem – tur tās saņems pietiekami daudz gaismas, lai uzziedētu, pirms koki nokarājas un aizsedz gaismu.

Padomi, ko ir vērts ievērot:

  • Ņemiet vērā sīpolu ziedēšanas laiku. Lai maksimāli paildzinātu kopējo ziedēšanas periodu, stādiet agrīnās, vidēji agrās un vēlīnās sīpolpuķes vienkopus.
  • Paslēpiet zemu ziedošo sīpolu atmirstošo lapotni ar garākiem sīpoliem, kas iestādīti priekšpusē.
  • Izvēloties šķirnes, kas zied vienlaicīgi, stādiet sīpolpuķes atbilstoši augstumam – no zemām līdz augstām, lai veidotu skaistus slāņus.
  • Sīpolpuķu ziedi izceļas ar skaistu krāsu gammu – padomājiet, kā šīs krāsas sasauksies ar apkārtējo vidi.

Pievērsiet uzmanību izvēlētās stādīšanas vietas augsnei

Lielākajai daļai sīpolu ziedēšanai nepieciešama saulaina vieta un mīksta, vijīga dārza augsne. Svarīgs faktors ir augsnes drenāža, t. i., ūdens caurlaidība. Tā novērš sīpolu pūšanu.

Lai to veicinātu, zem sīpoliem var izbārstīt 5 cm smilšu. Sīpoliem patīk nedaudz smilšaina augsne, jo tā nodrošina pietiekami daudz barības vielu dzīvībai.

Ideālā gadījumā augsnes pH vajadzētu būt neitrālam – 6 vai 7, jo tad ziedu krāsas būs visspilgtākās. Augsnes skābumu var līdzsvarot ar kaļķa mēslojumu.

Vasaras sīpolpuķu – liliju un peoniju – stādīšana

Pirmkārt, noteikti stādiet sīpolpuķes tajā pašā sezonā, kad tās iegādājāties. Pārliecinieties, ka iegādājaties veselus un dzīvotspējīgus sīpolus un iznīciniet bojātos, jo to slimības ir lipīgas veseliem sīpoliem.

Sīpolpuķes var stādīt divējādi: izrakt noteiktu vietu, izvietot tur sīpolpuķes un pēc tam apbērt ar augsni vai arī katrai sīpolpuķei izrakt savu bedrīti augsnē.

Lilijas

Liliju stādīšanas periods ir atkarīgs no to veida un šķirnes. Mūsu veikalā pieejamas lilijas, kuras var sākt stādīt jau maija beigās. Lilijām patīk vieglāka augsne, bet ne pārāk smilšaina vai mālaina. Augsni var papildināt ar kompostu, kūdras sūnu vai vieglu granti.

Audzējot lilijas, pārliecinieties, ka vieta nav pārāk mitra. Tāpēc izvairieties no vietām, kur uzkrājas avota ūdens.

Stādīšanas dziļums ir atkarīgs no tā, vai lilijas ir vai nav iesakņojušās.

  • Stublāja sakņu augiem jāievēro šāds noteikums: stādīšanas dziļumam jābūt trīs reizes lielākam par sīpola izmēru. Ja bumbulis ir 7cm garš, tas jāstāda 20+ cm dziļumā.
  • Lilijas bez saknēm drīkst stādīt tikai zem 2-3 cm bieza augsnes slāņa. Attālums starp sīpoliem ir atkarīgs no to lieluma, kā arī no augšanas veida (augsti, vertikāli, izkliedēti). Tādējādi, mazie bumbuļi tiek stādīti 10-15 cm viens no otra, vidējie bumbuļi – 20-25 cm viens no otra, bet lielie bumbuļi – līdz pat 40 cm viens no otra.

Peonijas

Peonijas ir ļoti populāras latvijas dārzos, jo tām ir izcila smarža un liela formu un tipu daudzveidība.
Peonijas dod priekšroku augšanas vietai ar tiešu saules gaismu, kā arī vēlams, lai tās būtu diezgan lielā attālumā no citiem augiem. Tātad, starp bumbuļiem var ievērot vismaz 1 metru attālumu.

Peonijām nepieciešama barības vielām bagāta augsne, jo tie ir daudzgadīgi augi, kas ilgstoši paliek vienā vietā. Tāpēc ziemā tās nav nepieciešams izrakt. Augsnei jābūt dziļi izraktai un iestrādātai. Stādāmajā bedrē noteikti pievienojiet organisko mēslojumu un kompostu.

Stādot, stādus sēj uz augšu augsnē, 3-5 cm dziļumā. Ja stādīsiet pārāk dziļi, ziedi uzziedēs pārāk vēlu vai neuzziedēs vispār.

Kopsavilkums

Tagad Jūs zināt kā izvēlēties pareizās sīpolpuķes un kam nepieciešams pievērst īpašu uzmanību stādīšanas procesā. Ir pienācis laiks izlemt, kā šosezon izdaiļot savu dārzu; ir tik daudz iespēju! Mēs iesakām papildināt dārzu ar krāsainām lilijām un narcisēm, kā arī krāšņiem piekaramiem puķu groziem. Mūsu sīpolpuķu sortimentā atradīsiet visu nepieciešamo!







Zvaniet