Pieslēgties
Reģistrēties
Sveiki,
Iepirkumu grozs
Blogs
Atklāj jaunas garšas un pārsteidz tuviniekus ar īstu, mājās gatavotu sieru.
Latvijā āboli ir viens no populārākajiem izejmateriāliem mājas vīna gatavošanai. Brūvē ābolu vīnu mājās pats un dalies ar ģimeni un draugiem!
Vairs nekas cits nav nepieciešams, lai radītu siltu un mājīgu rudens vakara maltīti. Zīdaina, silta un koša, nemaz nerunājot par to, ka tā lieliski piepilda vēderu.
Mājās gatavotas maizes smarža un garša ir neaprakstāma. Pirmajā reizē tā var neizdoties perfekti, tomēr, vērts atcerēties, ka prasmes nāk ar pieredzi. Mēs izskaidrosim visus pagatavošanas soļus, lai tu varētu tiem sekot līdzi un vēsā mierā atkārtot!
Lai arī maizes pagatavošanas process aizņem vairākas dienas, tas nebūt nav sarežģīts vai smags darbs. Nepieciešama tikai motivācija un entuziasms!
1. Aptuveni 100 gramus mīklas ierauga (vai nu iegūta no iepriekšējās maizes cepšanas, vai ņemta no kāda pazīstama pieredzējuša maiznieka. Protams, tu vari pagatavot arī savu).
2. 1 litrs ūdens.
3. Rudzu milti (vienmēr pievieno pēc vajadzības, lai izveidotu maisījumu ar skābajam krējumam līdzīgu konsistenci). Maizes gatavošanā daudzas lietas ir saistītas ar sajūtām. Iesaku vienkārši pamēģināt un atrast sev piemērotu veidu gan daudzuma, gan raudzēšanas ilguma ziņā. )
Sajauc visas sastāvdaļas kopā!
SVARĪGI! Katrs maizes cepējs ar laiku noteikti atradīs savus iecienītākos miltus. Daži dod priekšroku smalkāka un vienmērīgāka maluma miltiem, savukārt, citi – vienkāršākiem miltiem ar augstu kliju saturu.
Tagad viss, kas ir jādara, ir jānosedz trauka virsma ar virtuves dvieli (vai plastmasas plēvi) un jāatstāj raudzēties siltā vietā apmēram 12 stundas. Arī šajā gadījumā raudzēšanas laiks ir atkarīgs no tavām garšas vēlmēm – jo ilgāk ļausi ieraugam raudzēties, jo skābāka būs maizes garša.
Ja raugs ir sanācis lielisks, ir vērts paņemt jaunu ieraugu nākamajai reizei. Ņem jauno ieraugu, samaisi ar 3 tējkarotēm sāls, 1 glāzi cukura un 1 glāzi kviešu miltu.Tagad ir pienācis laiks pievienot sēklas:2 saujas ķimeņu;1 sauju linsēklu;1+1 ēd.k. melnā un baltā sezama sēklu; 3+3 saujas ķirbju un saulespuķu sēklu (vairāk sēklu tiem, kam patīk vairāk, mazāk tiem, kam mazāk – izvēle ir tikai tavā ziņā, tāpat kā tas, kādas sēklas pievienot).
8. Sāc pievienot rudzu miltus (pa vienai ēdamkarotei). Pievieno miltus, līdz veidojas viendabīga masa. Mīklai jābūt apmēram skābā krējuma biezumā.
9. Iesmērē veidni ar eļļu/sviestu un piepildi to ar mīklu. Izlīdzini virsu ar mitru karoti, līdz tā kļūst gluda, izveido bedrītes un pārkaisi virsu ar sēklām.
10. Liec cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā uz 1 – 1,5 h.
11. Cep 200 grādu temperatūrā 30 minūtes ar ventilatoru + 30 minūtes ar augšējo un apakšējo cepšanas režīmu.
Tagad tavu mājokli piepildīs svaigas maizes smarža. Uzsmērē uz tās klasisku lauku vai garšaugu sviestu un vienkārši baudi! 🙂
Darīt pašam patiešām ir īsts prieks!