X
Puķu sīpoli ir pieejami!

Kā nodrošināt ražīgus gurķu stādus vasarai?

Neskatoties uz agrāko pieredzi gurķu audzēšanā, vai tu esi iesācējs vai profiņš, tu esi pareizajā vietā. Izskaidrosim kā atšķirt dažādu šķirņu gurķus un ko ņemt vērā izvēloties gurķu sēklas.
Pastāstīsim cik vienkārši ir audzēt gurķus no sēklas līdz stādiņiem un nodrošināt sev bagātīgu gurķu ražu. Gurķu audzēšana no sēklām ir viens no vienkāršākajiem un baudāmākajiem procesiem dārzā.
Sākam!

Kā atšķirt dažādas gurķu šķirnes?

Gurķu šķirnes tiek iedalītas pēc augļošanas veida trīs kategorijās:

  • galvenokārt sievišķiem ziediem,
  • ar dažādiem ziediem,
  • tikai ar sievišķiem ziediem, jeb pašapputes ziediem

Gurķus var iedalīt arī pēc augļa lieluma:

  • īsie gurķi (5 – 13 cm),
  • pusgarie gurķi (13 – 20 cm),
  • garie gurķi (virs 20 cm).

Iepriekš minētajās kategorijās ietilpst plašs klāsts dažādu gurķu šķirņu. Katra veida gurķim ir savas priekšrocības tā vēlākai apstrādei, piemēram skābēšanai, marinēšanai, konservēšanai vai sālīšanai.
Tādēļ labākais veids kā atrast sev vispiemērotāko šķirni ir izmēģināt dažādas gurķu formas, kas var sniegt atšķirīgas garšas, vai arī prasīt padomu draugiem. Visbiežāk audzētāji ar pieredzi jau ir atraduši savas iecienītākās šķirnes.

Kādas gurķu sēklas izvēlēties?

Šīs ir populāras gurķu šķirnes, kuras mēs iesakām izmēģināt:
„Dirigent”, „Adam” un „Alex” ir ideāli šķirņu varianti atvērtā lauka audzēšanai un konservēšanai. Tās ir ļoti piemērotas arī marinēšanai, jo tām ir plāna un gluda miziņa.
„Puccini” ir klasisks sēklu gurķis atvērtā lauka audzēšanai, kas ir piemērots skābēšanai.
„Tessa” ir pusgarš gurķis atvērtā lauka audzēšanai, kas ir piemērots svaigu šķēlīšu un salātu gatavošanai.
„Saladin” ir klasisks garš siltumnīcas gurķis, kas ir izturīgs pret daudzām slimībām.

Šeit vari iepazīties arī ar citām pieejamām gurķu šķirnēm.

Gurķu audzēšana pavasarī

Ņemot vērā Latvijas īsās vasaras, labākais veids, kā nodrošināt labu ražu gan siltumnīcas, gan atvērtā lauka gurķiem, ir audzēt stādus telpās. To var sākt jau 3 – 6 nedēļas pirms stādīšanas ārā, kas ir maija beigas vai jūnija sākums.
Gurķus var audzēt vietā, kur ir pietiekami silts un gaišs, piemēram uz saulainas palodzes vai apsildāmā siltumnīcā. Sēklas iesēj 6 cm diametra stādīšanas kastītēs vai podos. Visas kastītes, podi un augsnes ir pieejamas Lauku Bodītē zem kategorijas “Stādu audzēšanas piederumi”. Ieliec sēklas 2 – 4 cm dziļumā zemē un gaidi pirmās izdīgušās sēklas nākamajās 5 – 7 dienās.

Audzēšanas vietas diennakts temperatūrai jābūt starp 16 – 25 grādiem, jo auga saknes mīl siltu augsni. Tādējādi augam būs pieejams fosfors no zemes un tas nenodzeltēs. Atšķirībā no tomātiem un pipariem, gurķi aug ātri. Ideālais augšanas laiks ir 2 nedēļas, pēc tam augiem jau būs 1-2 īstās lapas.

Gurķu stādu pārstādīšana dārzā

Lai panāktu bagātīgu ražu, iesakam ievērot dažus svarīgus padomus, pirms izstādi tos atvērtā laukā:

  • Gurķu dārzu stādi tādā vietā, kur iepriekšējā gadā augusi līdzīga augu grupa (gurķi, cukini, arbūzi, melones).
  • Stādus jāstāda zemē līdz īstajām lapām, lai veicinātu sānu sakņu veidošanos.
  • Stādus jāstāda vienu no otra 30 cm attālumā.
  • Pēc tam, kad esi iestādījis stādus, bagātini augsni ar kompostu vai kūdru.
  • Pēc stādīšanas pārsedz to ar agroplēvi. Kā jau minēts iepriekš, pašapputes gurķi var būt pārklāti ar agroplēvi visas augšanas sezonas laikā.
  • Gurķis dod priekšroku neitrālai vai viegli skābai augsnei pH vērtībā 6,5–7,5. Ja tas ir iespējams, pārbaudi savas augsnes pH vērtību.

Noteikti drīz dalīsimies ar padomiem arī par gurķu tālāko audzēšanu. Taču pagaidām varat izlasīt padomus par veselīgu tomātu audzēšanu no sēklas.

Zvaniet