X
Puķu sīpoli ir pieejami!

Soli pa solim: kā pagatavot savu pirmo alu mājās

Produktu pagatavošana mājās kļūst arvien populārāka un cilvēki to ļoti novērtē. Pašgatavota maize garšo daudz labāk nekā nopirkta, savā dārzā audzēti āboli ir saldāki nekā veikalos, un mājas alus veldzē labāk nekā iepakotie. Šiem visiem produktiem ir pievienotā vērtība, kas liek tiem garšot labāk par pārējiem – mīlestība! Turpini lasīt kā pagatavot alu mājas apstākļos ar kuru varēsi dalīties ar savu ģimeni un draugiem.

Kas vajadzīgs, lai pagatavotu savu pašmāju alu?

Mūsu veikalā atradīsi arī alus pagatavošanas sākuma komplektu ECO 2, kas satur visu nepieciešamo un ļauj alus meistaram sākt brūvēt uzreiz, bez liekas piepūles.

Sākam!

Visus piederumus, ko izmanto alus pagatavošanai, rūpīgi nomazgā.
Noņem koncentrāta un rauga vāku (raugs ir atsevišķā maisiņā), ieliec alus pagatavošanas ekstrakta bundžu 10 minūtes karstā ūdenī. Kad temperatūra ir 15-25 °C, pievieno raugu un rūpīgi samaisi. Rūgšanas temperatūra ir atkarīga no alus un rauga veida.

!!! Temperatūra virs 25 grādiem var pārkarsēt apiņus un alus var neizdoties.

Aizver fermentācijas trauku cieši ar hermētiski uzspiežamu vāku un ievieto ar ūdeni piepildītu hidroaizvaru. Novieto trauku vietā, kur temperatūra ir vienmērīga, ap 20°C.

Kā notiek mājas alus rūgšanas un pudeļu pildīšanas process?

Rūgšana parasti ilgst 5-7 dienas. Pēc aptuveni 5 dienām rūgšana beidzas (hidroaizvarā vairs nav gaisa burbuļu), drošības nolūkā jāpārbauda misas cukura saturs ar hidrometru. Pirms pildīšanas dažas dienas alu var turēt vēsākā vietā, lai rauga atlikumi nosēstos trauka apakšā un alus kļūtu skaidrāks. Alus var noskaidroties arī pudelē, taču pildot to uzmanīgi jāizlej, lai neizkustinātu nosēdumus.
Lai alus pudele “piedzīvotu” rūgšanu vēlreiz un veidotos gāze, katrai pudelei jāpievieno aptuveni 7g cukura uz litru, vai īpašas gāzēšanas tabletes. Alus pudeles jāuzglabā 7-14 dienas istabas temperatūrā un pēc tam jāpārvieto vēsā vietā. Arī vēsā vietā alus jāuzglabā vismaz 7-14 dienas.

Jo ilgāk mājas alus tie glabāts, jo labāka kļūst tā garša. 2-3 mēnešu rūdzis alus ir vislabākajā gatavības pakāpē. mājas alus uzglabājams līdz diviem gadiem.

Populāri koncentrāti, ko iesakām izmēģināt:



Dark Ale
Mahagony krāsas alus ar krēmveida putām. Rūgtā iesala raksturīgais aromāts ar vieglu šokolādes pēcgaršu. Populārākais alus tumšā alus cienītāju vidū. Lieliski piemērots pie grilētas gaļas.

Pilsner 86 dienas
Slavens un unikāls Čehijas alus. Ar apiņu aromātu, viegli rūgtu garšu un gaišu krāsu. Ideāli piemērots karstas dienas slāpju veldzēšanai.

IPA
Amerikāņu IPA tipa mājas alus ar spēcīgu citrusaugļu garšu un zeltaini dzeltenu krāsu.


Tie, kas nemēģina, nedzers pašbrūvētu aliņu!
Daži izmēģinājumi, un kas zina, varbūt drīz pats varēsi sevi saukt par mājas alus meistaru. Aktivitāte, ko noteikti ir vērts izmēģināt!

Zvaniet