X
Puķu sīpoli ir pieejami!

Vecmammas mīļākā skābēto gurķīšu recepte

Konservēšanas laiks ir sācies! Tāpat kā katrā ģimenē, arī mūsu atvilktnē ir saglabāta vecmammas skābēto gurķu recepte. Ļoti daudz gurķu un ievārījumu receptes ir veidotas balstoties uz eksperimentiem un sajūtām.

Nepieciešams:

Burku un burku vāku sagatavošana

Dezinficējiet burkas un to vākus ar karstu ūdeni, tas palīdzēs iznīcināt visas baktērijas. Ja izmantojat vecākas burkas un vākus, pārbaudiet, vai burku vākos nav iespiedumu vai iegriezumu – bojāti vāki vēlāk var ļaut gaisam iekļūt burkās.

Gurķu sagatavošana

Nomazgājiet gurķus un izmērcējiet tos pāris stundas aukstā ūdenī.
Skābēšanai piemēroti ir tikai ļoti svaigi gurķi ar stingru mizu; ja gurķis jau pirms skābēšanas ir nedaudz mīksts, to nevajadzētu likt burkās.
Rūpīgi nomazgājiet gurķus, taču negrieziet nost to galus – citādi gurķi vairs nebūs kraukšķīgi.

Gurķu salikšana burkās

Ievietojiet burkās garšvielas: svaigas dilles, upeņu lapas, ķiplokus, mārrutku sakni. Katrā burkā ietilpst diļļu, cik sirds vēlas, apmēram desmit upeņu lapas, 4 ķiploku daiviņas un tikpat daudz mārrutka saknes.
Sakārtojiet gurķus cieši burkā, visvienkāršāk ir salikt pirmo kārtu stāvus, tā jūs varēsiet ielikt vairāk gurķu burkās.

Tad vāriet sālsūdeni, izmantojot 2 ēdamkarotes sāls uz 1 litru ūdens (skābēšanai neizmanto jodētu sāli). 3l burkai nepieciešams apmēram 1,5 litrs sālsūdens. Pēc tam, kad gurķi ir sakārtoti burkās, uzlejiet sālsūdeni līdz burkas ir pilnas.

Aiztaisiet burkas cieši ciet un atstājiet siltā vietā uz vienu vai divām dienām. Vāka pareiza uzlikšana ir ļoti svarīga, jo fermentācijas procesā rodas gāze, kas var izkļūt caur vāka starpām. Zem burkām var likt dvieli gadījumam, ja burkās ir pārāk daudz sālsūdens. Pēc pāris dienām pārvietojiet burkas uz vēsu uzglabāšanas vietu.

Burciņu pārbaude

Pēc tam, kad gurķi ir nostāvējuši 12 stundas, rūpīgi apgrieziet burkas otrādi. Ļaujiet burkām nedaudz nostāvēties un pieklauvē pie vāciņiem. Ja tas izklausās tukšs, tas nozīmē, ka burka ir labi noslēgta un gaiss nav iekļuvis burkā. Ja vāks ir nedaudz izspiedies vai ir dzirdama dobja skaņa, burkā var būt gaiss, un gurķi var sākt bojāties. Neveiksmīgi skābētos gurķus var atvērt tūlītējai lietošanai, bet pārējos pārvietojiet uz vēsu vietu, lai turpinātu skābēšanu. Parasti gurķiem laika gaitā garša tikai uzlabojas.


Skābēto gurķu pagatavošanā dažkārt ir jāizmēģina vairākas receptes, jāmaina garšvielas un to daudzumi, līdz atrodat savu iecienītāko recepti. Veiksmi eksperimentēšanā!

Zvaniet