
Padomi, kad sākt dārza darbus neprognozējamajā pavasarī
Pavasara darbus gribas sākt pēc iespējas ātrāk, tomēr nepacietība var beigties ar apsalušiem stādiem un lieku darbu. Ko darīt?
Pavasara darbus gribas sākt pēc iespējas ātrāk, tomēr nepacietība var beigties ar apsalušiem stādiem un lieku darbu. Ko darīt?
Pat mazs apputeksnētājiem draudzīgs puķu pods uz balkona var būt nozīmīgs. Tavs dārzs var kļūt par mazu paradīzi gan tev, gan bitēm!
Viss sākas ar pareizajām sēklām un piemērotiem apstākļiem - atklāj kuri augi jāsēj jau martā!
No rabarberiem šovasar jau ir uztaisīti ievārījumi, želejas un kūkas.. Ja arī tu esi gatavs rabarberu sezonai dot jaunu elpu, ir īstais brīdis izmēģināt ko īpašu – mājās gatavotu rabarberu vīnu! Tas ir aromātisks, atsvaidzinošs un pārsteidzoši vienkārši pagatavojams dzēriens, kas ne tikai iepriecinās tevi vasaras vakaros, bet būs arī izcils cienasts viesībās vai dāvana draugiem.
Šī recepte ir piemērota gan iesācējiem, gan tiem, kas jau ir taisījuši vīnu pašu spēkiem. Šajā rakstā uzzināsi, kā pagatavot rabarberu vīnu, kādas sastāvdaļas būs nepieciešamas un kā mūsu rauga komplekts padara visu procesu īpaši vienkāršu un pieejamu ikvienam.
Kas tev būs nepieciešams?
*Izmantotā cukura daudzums:
vieglie vīni (10–12%) 4–5 kg
Stiprie vīni (16–17%) 6–6,5 kg
Fermentācijas laiks apm. 2–3 nedēļas.
Iepakojuma saturs ir piemērots 25 litru rabarberu vīna pagatavošanai.
Soli pa solim: kā pagatavot rabarberu vīnu?
1. Sagatavo rabarberus
Ja vēlies baltvīnu, nomazgā un nomizo rabarberu kātus. Ja vēlies rozā toni, atstāj rabarberus ar mizu. Sagriez rabarberus aptuveni 2 cm šķēlēs un liec fermentācijas traukā. Pievieno citas ogas, piemēram, zemenes (ieteicams atsevišķā marles/sietiņa maisā).
2. Uzlej karstu ūdeni un pievieno enzīmu
Uzlej rabarberiem 5 litrus apmēram 70 °C karsta ūdens. Atsevišķi izšķīdini E1 (enzīmu) apmēram 50 °C ūdenī un pievieno to kopējai masai. Atstāj maisījumu 1–2 stundas zem vāka ievilkties.
3. Pievieno cukuru
Ja izmanto parasto cukuru, izšķīdini to (4–6,5 kg atkarībā no vēlamā stipruma) 4 litros karsta ūdens un pievieno maisījumam. Ja izmanto raudzēšanas cukuru, vari pievienot to uzreiz bez šķīdināšanas.
Pievieno vēl karstu vai aukstu ūdeni, līdz iegūts 25 litru kopējais tilpums ar temperatūru ap 25 °C.
4. Pievieno vīna kaļķi
Vienmērīgi pārkaisi virsū kalcija karbonātu (vīna kaļķi) un rūpīgi samaisi.
5. Pievieno raugu un barības vielas
Izšķīdini E2 (raugu + barības vielas) 1 dl ūdenī ar temperatūru 25–30 °C. Atstāj 15 minūtes nostāvēties, tad pievieno vīna masai.
6. Aizver trauku un ļauj vīnam rūgt
Uzliec vāku un piepildi hidroaizvaru ar ūdeni. Novieto trauku siltā vietā (22–25 °C) uz 1–2 nedēļām. Fermentācijas laiks atkarīgs no cukura daudzuma un temperatūras.
7. Kad rūgšana ir beigusies, izfiltrē vīnu
Kad vīns ir pārstājis rūgt (hidroaizvarā rūgšanas laikā būs redzami gaisa burbuļi, kas ceļas augšup. Kad burbuļi vairs neveidojas (vismaz 24–48 stundas), tas liecina, ka aktīvā rūgšana ir beigusies), izkās to tīrā traukā. Pievieno E5 (fermentācijas apturētāju) un samaisi. Tad pievieno E6 (silīcijskābi) un uzliec vāku. Svarīgi: Pat ja šķiet, ka rūgšana ir beigusies, labāk nogaidīt vēl dažas dienas pirms nākamā soļa – jo pārāk agra filtrēšana vai stabilizēšana var izraisīt vīna pārraudzēšanos vai pat pudeļu uzsprāgšanu, ja vīns tiek pildīts pārāk agri.
8. Pēc 24 stundām pievieno E7
Maigi iemaisi E7 un ļauj vīnam nosēsties vēl aptuveni nedēļu.
9. Pēdējie pieskārieni
Kad vīns ir kļuvis dzidrs, pārlej to vēlreiz tīrā traukā. Šajā brīdī vari to pēc garšas saldināt vai pievienot citronskābi, ja trūkst skābuma. Dažas nedēļas nogatavināšanas padarīs vīnu vēl garšīgāku.
10. Pildīšana un baudīšana
Pildi vīnu sterilizētās stikla pudelēs un… gatavs!
Un tas arī viss! Tagad zini, kā no dārza rabarberiem uztaisīt paštaisītu vīnu – bez stresa un ar minimālu piepūli. Recepte ir vienkārša, un rezultāts? Lieliskais vasaras vakaru dzēriens, ko vari ar lepnumu pasniegt draugiem.
Pamēģini – varbūt atklāsi sevī īstu mājas vīndari! Un, ja sanāks garšīgi, uztaisi nākamreiz divtik daudz. Ja vīns nav tavs dzēriens, turpini ar mūsu blogu par alus brūvēšanu: