Recepte: Uzbrūvē savu Ziemassvētku alu!
Senie ļaudis ticēja, ka labs Ziemassvētku alus nesīs mājsaimniecībai labklājību un laimi. Turpini senās tradīcijas kopā ar mums!
Senie ļaudis ticēja, ka labs Ziemassvētku alus nesīs mājsaimniecībai labklājību un laimi. Turpini senās tradīcijas kopā ar mums!
Mēs dzīvojam laikā, kad daudzas dāvanas ir vienkārši… lietas. Tāpēc dāvanas, kas aicina pašam radīt un darboties, ir tik īpašas.
Ko iesākt ar vēl zaļajiem tomātiem un kā vislabāk saglabāt visu pārējo ražu?
Kad no meža pārnāc ar pilnu grozu gailenēm, baravikām un citām sēnēm, jāsāk domāt: kā visu šo bagātību uzglabāt? Svaigas sēnes ir ļoti garšīgas, taču diemžēl sēnes ātri sabojājas. Par laimi, pieredzējušiem sēņotājiem ir uzkrāta gadiem liela pieredze, kā meža veltes saglabāt burkās vai saldētavā tā, lai tās varētu baudīt visu gadu. Latvijā sēņošana ir tikpat ierasta rudens tradīcija kā kartupeļu talka, un prasme sēnes uzglabāt tiek nodota no paaudzes paaudzē.
Šajā rakstā atradīsi praktiskus padomus sēņotājiem un garšīgu sēņu recepti, kas bagātinās tavu ēdienkarti. Tā tu varēsi baudīt sēņu garšas ne tikai septembrī, bet arī decembrī, februārī un līdz pat pavasarim.
Šajā blogā uzzināsi:
Kad ir vislabākais laiks sēņu lasīšanai?
Sēņu augšana ir atkarīga no laikapstākļiem un gadalaika. Latvijā laiks no jūlija līdz oktobrim tiek uzskatīts par galveno sēņu sezonu, bet precīzāks laiks ir atkarīgs no konkrētā gada apstākļiem un sēņu sugām.
Zelta likums: sēnes vislabāk doties lasīt pēc lietus un tad, kad naktīs temperatūra turas ap +10 grādiem. Tieši mitrs un silts periods rada ideālus apstākļus sēņu augšanai.

Gailene ir viens no latviešu lielākajiem favorītiem, dzeltena, garšīga un viegli atpazīstama. Pirmie eksemplāri mežā var parādīties jau jūnija beigās, bet visbagātīgākā sezona ilgst no jūlija līdz septembrim. Gailenes ātri nekļūst tārpainas un lieliski der gan cepšanai, gan mērcēm, gan arī marinēšanai.
Baraviku sauc arī par sēņu karali. To augstu vērtē biezā mīkstuma un spēcīgās garšas dēļ. Visvairāk baraviku var atrast no augusta līdz oktobrim, īpaši egļu un jauktajos mežos. Lieliski piemērotas cepšanai, žāvēšanai un malšanai pulverī.
Pienaines Latvijā ir tradicionāla izvēle marinēšanai. Biežāk sastopamās sugas ir, piemēram, egļu rudmiese un priežu rudmiese. Tās visvairāk sastopamas augustā un septembrī.
Gailenes Latvijā ir ļoti plaši izplatītas, taču to atrašana prasa trenētu aci un mazliet meža pieredzes. Tās neaug nejauši, bet izvēlas noteiktas vietas un apstākļus.

Kā pareizi tīrīt sēnes?
Sēņu pareiza tīrīšana ir viens no svarīgākajiem soļiem pirms konservēšanas, marinēšanas un žāvēšanas. Tā palīdz saglabāt garšu, tekstūru un novērš ēdiena bojāšanos.
Kuras sēnes der marinēšanai?
Ne visas sēnes ir piemērotas marinēšanai, izvēle atkarīga no garšas un tekstūras. Latvijā visbiežāk izmanto tādas sugas, kas pēc termiskās apstrādes saglabā formu un garšu:
Ļoti vienkārša priežu rudmiešu sēņu recepte
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Padomi:
Recepte: Külli Soasepp
Skābēšana
Sēnes notīra, ja nepieciešams, viegli novāra, un liek tīrā burkā. Pievieno sāli vai sāls šķīdumu, garšvielas un atstāj pāris nedēļas raudzēties istabas temperatūrā.
Saldēšana
Notīrītās sēnes sadala mazās porcijās un liek saldētavā. Lielākas sēnes var sagriezt vai nedaudz novārīt pirms tam. Saldētas sēnes saglabā garšu un ir gatavas lietošanai uzreiz gatavošanas laikā.
Sālīšana
Sēnes kārto burkā pa kārtām kopā ar sāli un garšvielām. Sāls izvelk mitrumu un saglabā garšu. Sālītas sēnes glabā vēsumā un ziemā izmanto zupās un sautējumos.
Žāvēšana
Sēnes notīra un, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos, pēc tam žāvē cepeškrāsnī, žāvētājā vai svaigā gaisā. Žāvētās sēnes saglabā garšu un aromātu ilgu laiku, un tās var vēlāk izmērcēt zupās, mērcēs un sautējumos.

Šāda sēņu saglabāšana sniedz iespēju baudīt meža veltes visu gadu. Pareizi tīrot, marinējot, skābējot, sālījot, saldējot un žāvējot, tu saglabāsi sēņu garšu, tekstūru un aromātisko meža smaržu arī ziemā. Ir svarīgi izvēlēties piemērotas sēņu sugas un rūpīgi ievērot receptes, lai konservi būtu kvalitatīvi un gardi.
