X
Puķu sīpoli ir pieejami!
Lasīt vairāk

Recepte: kā pagatavot šķiņķi mājās

Šķiņķa gatavošana ir sena māksla un mēs to turpinām pilnveidot ar mūsdienīgiem līdzeķļiem. Izmēģini savas prasmes ar mūsu recepti kā pagatavot šķiņķi mājās!

5 vienkārši soļi grildesiņu pagatavošanai - recepte

Pagatavojiet gardu, mājās gatavotu maizi: RECEPTE

Mājās gatavotas maizes smarža un garša ir neaprakstāma. Pirmajā reizē tā var neizdoties perfekti, tomēr, vērts atcerēties, ka prasmes nāk ar laiku. Mēs izskaidrosim visus pagatavošanas soļus, lai Jūs varētu tiem sekot līdzi un vēsā mierā atkārtot!

Ar ko sākt un kas Jums būs nepieciešams?

Lai arī maizes pagatavošanas process aizņem vairākas dienas, tas nebūt nav sarežģīts vai smags darbs. Nepieciešama tikai motivācija!

1. Aptuveni 100 gramus mīklas ierauga (vai nu iegūta no iepriekšējās maizes cepšanas, vai ņemta no kāda pazīstama pieredzējuša maiznieka. Protams, Jūs varat pagatavot arī savu).

2. 1 litrs ūdens.

3. Rudzu milti (vienmēr pievienojiet pēc vajadzības, lai izveidotu maisījumu ar skābajam krējumam līdzīgu konsistenci). Maizes gatavošanā daudzas lietas ir saistītas ar sajūtu. Iesaku vienkārši pamēģināt un atrast sev piemērotu veidu gan daudzuma, gan raudzēšanas ilguma ziņā.

4. Sajauciet visas sastāvdaļas kopā.

NB! Katrs maizes cepējs ar laiku noteikti atradīs savus iecienītākos miltus. Daži dod priekšroku smalkāka un vienmērīgāka maluma miltiem, savukārt, citi – vienkāršākiem miltiem ar augstu kliju saturu.

5. Tagad viss, kas Jums jādara, jānosedz trauka virsma ar virtuves dvieli (vai plastmasas plēvi) un jāatstāj raudzēties siltā vietā apmēram 12 stundas. Arī šajā gadījumā raudzēšanas laiks ir atkarīgs no Jūsu garšas vēlmēm – jo ilgāk ļausiet ieraugam raudzēties, jo skābāka būs maizes garša.

6. Ja raugs ir sanācis lielisks, ir vērts paņemt jaunu ieraugu nākamajai reizei. Ņem jauno ieraugu, samaisi ar 3 tējkarotēm sāls, 1 glāzi cukura un 1 glāzi kviešu miltu.

7. Tagad ir pienācis laiks pievienot sēklas:

– 2 saujas ķimeņu;

– 1 sauju linsēklu;

– 1+1 ēd.k. melnā un baltā sezama sēklu;

– 3+3 saujas ķirbju un saulespuķu sēklu (vairāk sēklu tiem, kam patīk vairāk, mazāk tiem, kam mazāk – izvēle ir tikai Jūsu ziņā, tāpat kā tas, kādas sēklas pievienot).

8. Sāciet pievienot rudzu miltus (pa vienai ēdamkarotei). Pievienojiet miltus, līdz veidojas viendabīga masa. Mīklai jābūt skābā krējuma biezumā.

9. Iesmērējiet veidni ar eļļu/sviestu un piepildiet to ar mīklu. Izlīdziniet virsu ar mitru karoti, līdz tā kļūst gluda, izveidojiet bedrītes un pārkaisiet virsu ar sēklām.

10. Lieciet cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā uz 1 – 1,5 h.

11. Cep 200 grādu temperatūrā 30 minūtes ar ventilatoru + 30 minūtes ar augšējo un apakšējo cepšanas režīmu.

Tagad Jūsu mājokli piepildīs svaigas maizes smarža, uzsmērējiet uz tās klasisku lauku vai garšaugu sviestu un vienkārši baudiet! 🙂

Darīt pašam patiešām ir īsts prieks!

Zvaniet