X
Iepriekšēja pasūtīšana 2025. gadam ir sākusies!
Lasīt vairāk

Viegli pagatavojams siers mājās

Atklāj jaunas garšas un pārsteidz tuviniekus ar īstu, mājās gatavotu sieru.

Recepte mājas ābolu vīna pagatavošanai

Latvijā āboli ir viens no populārākajiem izejmateriāliem mājas vīna gatavošanai. Brūvē ābolu vīnu mājās pats un dalies ar ģimeni un draugiem!

Tumīgā ķirbju zupa aukstuma un drēgnuma aizbiedēšanai

Vairs nekas cits nav nepieciešams, lai radītu siltu un mājīgu rudens vakara maltīti. Zīdaina, silta un koša, nemaz nerunājot par to, ka tā lieliski piepilda vēderu.

Recepte: kā pagatavot šķiņķi mājās

Šķiņķa pagatavošanas vēsture sniedzas vairākus tūkstošus gadu atpakaļ. Jau tad bija izpratne, ka ar uguni un keramikas traukiem var izveidot saspiestu cūkgaļas vai liellopu gaļas veidolu, kas ir garšīgs un ilgi saglabājams.
Tagad arī tev ir iespēja (lai gan ar mūsdienīgiem līdzekļiem) piedalīties procesā, kura rezultātā tiksi pie garšīga, pašgatavota šķiņķa.

Kas tev būs vajadzīgs?

  • 500 g cūkgaļas
  • 300 g kūpināta bekona
  • 500 g maltās gaļas (es izmantoju liellopu malto gaļu)
  • 23 g jūras sāls
  • Melnos piparus, kajēna piparus, čili pārslas, ķiploku pārslas (smalki sagrieztu jalapeno piparu)
  • Aptuveni 150 ml ūdens, jo šāds daudzums ietilpst 1,5 kg šķiņķa presē.

Pagatavošana:

  1. Sagriez cūkgaļu apmēram 2×2 cm lielos kubiņos.
  2. Ieliec visas gaļas lielā traukā, pievieno garšvielas un rūpīgi samaisi kopā ar ūdeni. Šim nolūkam izmantoju virtuves kombainu, maisot ar rauga mīklas uzgali 15 minūtes. Derēs arī plastmasas gaļas maisīšanas uzgalis, bet ne metāla asmeņi.

    PS: Kārtīga sastāvdaļu samaisīšana ir ļoti svarīga, lai izveidotu viendabīgu šķiņķa masu. Šķiņķi no kārtīgi samaisītā sastāvdaļām vēlāk ir daudz vieglāk sagriezt.

  3. Masu liek ledusskapī vismaz uz divām stundām, lai garšvielas sasūcās. Varat atstāt ledusskapī arī visu nakti.
  4. Lai pagatavotu šķiņķi, šķiņķa pagatavotājā ievieto plastmasas maisiņu un, karoti pa karotei. piepildi to ar gaļas maisījumu, katru karoti kārtīgi piespiežot. Plastmasas maisiņš ievērojami atvieglos šķiņķa izņemšanu vēlāk.
  5. Aizver ierīces vāku un ievieto termometru gaļai.
  6. Ievieto ierīci lielā katlā ar siltu ūdeni. Ūdens līmenim katlā jānosedz visu šķiņķi. Uzkarsē ūdeni līdz 80 grādiem un uzturi šādu temperatūru līdz šķiņķa iekšējā temperatūra sasniedz 70 grādus. Tas prasīs aptuveni 2-3 stundas.
  7. Pēc 3 stundām šķiņķis ir gatavs. Atdzesē šķiņķa pagatavotāju aukstā ūdenī, pēc tam liec to uz nakti ledusskapī. Nākamajā rītā atver ierīces vāku un izņem šķiņķi.

Šķiņķa noformējums

Ja vēlaties šķiņķim skaistu noformējumu, parasta iepakojuma vietā varat izmantot dekoratīvo maisījumu. Lai gan tas ir mazliet stiprs, tas papildina garšu buķeti un padara šķiņķi gardāku. Lai ciemiņi gribētu šķiņķi apēst ar acīm, To var apviļāt šajā garšvielu maisījumā.

Viss, ko tev vajadzēs šķiņķa pagatavošanai ir pieejams šeit: Desu un šķiņķa pagatavošana

Zvaniet