X
Pavasara stādu iepriekšēja pasūtīšana ir sākusies!
Lasīt vairāk

Ziemassvētku dāvanas, kas nekrās putekļus: dāvanas radīšanai un baudīšanai

Mēs dzīvojam laikā, kad daudzas dāvanas ir vienkārši… lietas. Tāpēc dāvanas, kas aicina pašam radīt un darboties, ir tik īpašas.

Liec tomātus burkās! Labākās konservēšanas idejas sezonas beigām

Ko iesākt ar vēl zaļajiem tomātiem un kā vislabāk saglabāt visu pārējo ražu?

Pieredzējušu dārznieku padomi: kā pareizi stādīt puķu sīpolus rudenī?

Rudens ir īstais laiks, kad domāt par pavasari. Katrs zemē iestādītais puķu sīpols ir kā mazs solījums, ka pavasaris atnāks vēlreiz.

Recepte: Uzbrūvē savu Ziemassvētku alu!

Kad pirmais sals jau kniebj degunā un māju piepilda mandarīnu aromāts, ir īstais brīdis uzbrūvēt savu Ziemassvētku alu. Alus brūvēšana ir projekts, kas apvieno rokdarbus, dabas tuvumu un Ziemassvētku garu, tas virtuvē ienes siltumu un labu garastāvokli. Ja sāksi tagad, jau šogad varēsi nobaudīt savu brūvējumu pie Ziemassvētku galda.

Šajā blogā uzzināsi:

  • Kas padara Ziemassvētku alu tik īpašu
  • Kā radās Ziemassvētku alus tradīcija
  • Julebryg vēsture
  • Kādi piederumi nepieciešami mājas alus gatavošanai
  • Recepte un gatavošanas soļi
  • Garšas variācijas
  • Kā alu pasniegt un dāvināt

Kas padara Ziemassvētku alu īpašu?

Ziemassvētku alus atšķiras no parastā alus ar savu bagātīgo un pikanto garšu. Tas parasti ir tumšāks, pilnvērtīgs un nedaudz salds, un labi sader ar piparkūkām, riekstiem, sieriem un noteikti Ziemassvētku cepešiem. Garšai pievieno kanēli, krustnagliņas, anīsu, apelsīna miziņu, ingveru un medu. Papildu burvību var iegūt, eksperimentējot ar garšaugiem no sava dārza – piemēram, rozmarīnu, timiānu vai citronmelisu. Tie piešķir alum maigu un īpašu noti.

Ziemassvētku alus ir sena tradīcija, kas nes siltumu ziemas vakarā

Kādreiz, ap Ziemassvētku laiku, ziemeļos gandrīz katrā sētā brūvēja alu. Alu brūvēja decembrī, parasti nedēļu vai divas pirms Ziemassvētkiem, lai tas laikus fermentētos un būtu gatavs Ziemassvētku vakaram.

Alus nebija tikai slāpes remdējošs dzēriens, bet gan simboliska Ziemassvētku tradīcijas sastāvdaļa. Senie ļaudis ticēja, ka labs Ziemassvētku alus nesīs mājsaimniecībai labklājību un laimi, tāpēc viņi centās to brūvēt “bagātīgi” – pievienoja rudzu miltus, medu vai kadiķogas, lai dzēriens būtu pilnvērtīgāks un garšīgāks.

Tādējādi var teikt, ka Ziemassvētku alus bija gan praktisks, gan simbolisks: praktisks dzēriens svētku galdam, bet arī mājsaimniecības labklājības, viesmīlības un prieka zīme, kas kopš seniem laikiem ir saistīta ar Ziemassvētkiem.

Julebryg. Ziemas alus stāsts

Leģenda vēsta, ka pirmo Julebryg jeb dāņu Ziemassvētku alu 1958. gadā brūvēja Carlsminde alus darītava. Tas bija tradicionāls stiprs eils, iedvesmojoties no vikingu tradīcijas tumšajos ziemas mēnešos brūvēt stiprāku, alum līdzīgu dzērienu, lai sniegtu siltumu un spēku pārvarēt garo tumsu.

Šī sezonālā alus popularitāte strauji pieauga, un drīz vien citas alus darītavas sāka ražot savas versijas. Tā radās slavenā dāņu tradīcija “J-Dag” jeb “Ziemassvētku alus diena”, tā notiek katru gadu novembra pirmajā piektdienā, kad alus darītavas laiž klajā savu svaigo Ziemassvētku alu.

Mūsdienās gandrīz katrai dāņu alus darītavai ir savs Julebryg. Šie ali parasti tiek brūvēti ar miežu iesalu, kviešu iesalu un īpašiem iesala veidiem, ar karameles, anīsa, lakricas saknes, vaniļas un kanēļa notīm. Daudzas alus darītavas eksperimentē arī ar eksotiskākām piedevām, piemēram, aprikozēm, šokolādi, medu, koriandru, apelsīnu vai kardamonu. Un mājbrūvētāji zina: Ziemassvētku alus ir īstā vieta eksperimentiem.

Kas nepieciešams mājas alus gatavošanai?

Lai uzbrūvētu pats savu Ziemassvētku alu, nav vajadzīga profesionāla alus darītava, pietiek ar pāris virtuves piederumiem un pacietību.

Tev būs vajadzīgs:

Julebryg recepte

Sastāvdaļas:

  • 1,7 kg Coopers Lager iesala ekstrakta
  • 1,5 kg Thomas Coopers Amber iesala ekstrakta
  • 250 g brūnā cukura
  • 1 zvaigžņveida anīss
  • 1 vaniļas pāksts
  • 2 kanēļa standziņas
  • 2 ēd. k. koriandra sēklu
  • 20 g Saaz apiņu
  • 11 g Safbrew S-33 rauga
  • 250 g karbonizācijas tablešu

Pagatavošana

1. Maisīšana

  1. Katlā ielej 2l ūdens.
  2. Pievieno Saaz apiņus, garšvielas un brūno cukuru.
  3. Karsē uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes, lai garšas sajauktos.
  4. Noņem no uguns, ļauj ievilkties 30 minūtes.
  5. Pievieno Lager un Amber iesala ekstraktu, rūpīgi samaisi, līdz viss ir izšķīdis.
  6. Pievieno vēsu ūdeni, līdz kopējais tilpums ir 20 litri, un enerģiski maisi, lai maisījums kļūtu viendabīgs un piesātināts ar skābekli.
  7. Apkaisi ar Safbrew S-33 sauso raugu un alus raugu, kas iekļauti komplektā, pēc tam uzliec vāku.

2. Rūgšana

  • Fermentācijas temperatūrai jābūt pēc iespējas tuvākai 21°C. Ideālā temperatūra: ~21 °C
  • Kad blīvums nemainās 2 dienas, alus ir gatavs pildīšanai (Blīvuma mērīšanai tiek izmantots hidrometrs, kas jau ir iekļauts Lauku Bodītes alus darīšanas komplektos).
  • Tas var ilgt aptuveni 5–10 dienas atkarībā no temperatūras un rauga aktivitātes.

3. Pildīšana

  • Piepildi tīras pudeles ar alu, atstājot apmēram 3 cm brīvas vietas zem pudeles kakliņa.
  • Katrai pudelei pievieno karbonizācijas tabletes ( Katrā pudelē ieliec 2 karbonizācijas tabletes un cieši aizver vāciņu. Ja vēlies alu uzglabāt ilgāk, pievieno tikai 1 tableti uz pudeli).
  • Tur siltumā 2 nedēļas. Pudeles jāuzglabā vertikāli siltā vietā, sargājot no saules gaismas, vismaz 18°C ​​temperatūrā.

4. Baudīšana

  • Pēc 2 nedēļām pārbaudi vai alus ir pietiekami gāzēts, viegli saspiežot pudeli, ja tā ir stingra un blīva, ir izveidojušies burbuļi.
  • Alus ar laiku kļūst maigāks un aromātiskāks. Jauna alus garšas un aromāti sākumā var šķist nedaudz neparasti vai “neapstrādāti”, bet laika gaitā tie izlīdzināsies un mīkstināsies. Arī rūgtums laika gaitā kļūs maigāks, it īpaši, ja alum ļaus mierīgi nostāvēties.
  • Pasniedz atdzesētu (~10–12 °C). Pasniedz uzmanīgi, ielej auksto alu tīrā glāzē, atstājot pudeles apakšā esošās nogulsnes glāzē.

Aptuvenais stiprums: 6%

Recepte: Coopers DIY Beer

Garšas variācijas

  • Medus + ingvers – silta ziemas garša
  • Apelsīns + krustnagliņa – klasisks Ziemassvētku aromāts
  • Zāļu alus bez apiņiem – maigāka versija tiem, kas dod priekšroku augu izcelsmes garšai; izmanto, piemēram, rozmarīnu, timiānu vai citronmelisu.

Ja esi prasmīgs alus darītājs, vari mēģināt pievienot nedaudz kakao, vaniļas cukura vai pat žāvētas ogas.

Kā Ziemassvētku alu pasniegt un dāvināt?

Ziemassvētku alu labāk baudīt vēsu, bet ne ledainu. Ideālā temperatūra: 10–12 °C. Tas ļauj attīstīties garšām un izceļ tumšā alus maigo saldumu.
To parasti lej biezā stikla alus kausā vai keramikas krūzē, tas piešķir mājīgu, svētku noskaņu.

Ziemassvētku alus lieliski sader ar piparkūkām, sieriem, kūpinātu gaļu, riekstiem un Ziemassvētku cepeti.

Ja alus ir pikants un saldāks, mēģini to pasniegt kopā ar sāļām garšām. Ja alus ir stiprs un karamelizēts, tas labi papildina desertus.

Ja brūvējumu dāvināsi, tad liec pudeli skaistā kastītē, pievieno birku ar sastāvdaļām un novēlējumu. Tā būs sirsnīga, īpaša un ļoti personīga dāvana.

Noslēgumā

Mājas alus nav tikai dzēriens. Tā ir tradīcija, prieks par savu darbu un Ziemassvētku sajūta katrā glāzē. Ja sāksi tagad, Ziemassvētku vakarā uz galda būs tavs paša rokām radītais brūvējums, ar aromātiem, kas piepilda māju un sirdi. Lauku Bodītē atradīsi visu nepieciešamo, lai Ziemassvētku alus izdotos lieliski!

Zvaniet