Apraksts
Recepte 1 klaipa (~ 750 g) maizes pagatavošanai
1. Sajauc rudzu miltu raugu, tikai rauga paciņu ar 350 ml istabas temperetūras siltu ūdeni un 200 g rudzu miltu (bioloģiski pilngraudu rudzu milti)
2. Pārklāj bļodu ar dvieli un atstāj maisījumu rūgt istabas temperatūrā 10-12 stundas.
3. Pievieno 50 ml Sīrupu Sāremā, 10 g sāls un paciņu rauga, lai mīkla paceltos. Visbeidzot iemaisa 250 g rudzu miltu un, ja vēlas, iecienītākās piedevas un 2 ēdamkarotes rudzu iesala miltu.
4. Maizes mīklu lej ar sviestu ieziestā vai ar cepampapīru noklātā maizes veidnē (pirmstam māla veidni vajag izmērcēt ūdenī 10-15min) Maizes mīklā ar pirkstu iespiež dažas bedrītes, pēc kurām pēc tam būs viegli spriest par mīklas uzrūgšanu (ar pirkstu izdurtie caurumi pazūd, tai paceļoties).
5. Maizes pannu pārklāj ar dvieli un ļauj maizes mīklai uzrūgt istabas temperatūrā ~1 stundu.
6. Maizes mīklas virsmu apsmērē ar ūdeni, lai maizes garoza cepšanas laikā neplaisātu.
7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 °C un cep 20 min, tad samazini uguni līdz 180 °C un cep 60 min.
8. Silto maizi atstāj atdzist zem dvieļa. Lai saglabātu mitrumu, maizi aplej ar ūdeni vai apsmērē ar sviestu.