Apraksts
Lietošanas instrukcija: Notīri un dezinficē fermentācijas trauku ar ūdeni, kam pievienots dezinfekcijas līdzeklis, rūpīgi noskalo. Vīna pagatavošanai ir piemērota temperatūra 22–24 grādi pēc Celsija. Izvairies no tiešiem saules stariem. Ogas/augļus ieber sieta maisiņā un ievieto tīrā fermentācijas traukā, pievieno nepieciešamo cukura daudzumu. Uzkarsē 10 litrus ūdens līdz vārīšanās temperatūrai un pārlej to pāri ogām, ļauj cukuram izkust (var maisīt, lai paātrinātu kušanu). Pārbaudi ūdens temperatūru, ja tā ir 60 grādi pēc Celsija vai nedaudz zemāka, pievieno E1 (enzīmu) maisiņu un ļauj tam iedarboties dažas stundas. Fermentācijas traukā ielej aukstu ūdeni, līdz šķidruma daudzums sasniedz 20 litrus. Pārbaudi temperatūru, pievieno vēl 3 litrus auksta vai silta ūdens pēc nepieciešamības, lai šķidruma temperatūra sasniegtu 35 grādus pēc Celsija vai nedaudz zemāku (nemainīga temperatūra virs 30 grādiem nogalinās raugu). Sajauc vīna raugu un uztura sāļus (E2) glāzē 35 grādu silta ūdens un ļauj uzbriest 10 minūtes. Ielej fermentācijas traukā. Aizver fermentācijas trauku ar vāku, uzstādi hidroaizvaru un atstāj fermentēties siltā, bez caurvēja vietā. Uzglabāšanas laiks ir atkarīgs no izmantotajām izejvielām, cukura satura un istabas temperatūras (vidēji 1–2 nedēļas). Vīns ir pilnībā nogatavināts, kad hidrometra rādījums ir starp -10 un -2 (0,990–0,998) atkarībā no vīna veida.Tagad izņem ogas un ielej vīnu citā traukā. Enerģiski maisi, lai no vīna izvadītu oglekļa dioksīdu. Pievieno E5 fermentācijas inhibitoru. Atstāj to uz divām dienām.Iztukšo maisiņus E6 un E7, atkal aizver vīnu ar vāku un ļauj tam nodzist. Pēc nedēļas vīnu pārlej tīrā traukā (lai nogulsnes apakšā paliktu neskartas). Ja vīnam nepieciešama papildu garša, to var izdarīt tagad. Pārliecinies, ka vīns ir dzidrs; ja nē, ļauj tam nostāvēties vēl dažas dienas un pēc tam vari to iepildīt pudelēs. Vīns tagad ir gatavs baudīšanai, bet pēc dažām nedēļām vīns nobriest un kļūs aromātiskāks. Skābums un spēcīgā garša samazinās. Pēc mēneša garšas būs attīstījušās vēl labāk. Uzglabā vīnu tumšā vietā, labākā uzglabāšanas temperatūra ir 12–18 grādi. Temperatūra zem 10 grādiem nav piemērota vīna uzglabāšanai, tāpēc labāk to uzglabāt istabas temperatūrā.
Receptes 25 litru vīna pagatavošanai:
Ābolu vīns
Skābi āboli, sagriezti šķēlītēs, 5-9 kg
Rozīnes 0,5 kg
Cukurs 6,5 kg
Brūkleņu vīns
Brūklenes 3 kg
Mellenes 1kg
Rozīnes 750g
Cukurs 6,5 kg
Zemeņu vīns
Zemenes 5 kg
Rozīnes 0,5 kg
Cukurs 6,5 kg
Apelsīnu vīns
Apelsīni 5-8 kg
Citroni 1 kg
Brūnais cukurs 2 kg