X
Puķu sīpoli ir pieejami!

Neļauj odiem sabojāt tavus vasaras vakarus!

Odu sezona ir sākusies pilnā sparā! Vai būs iespējams izbaudīt vakaru ir atkarīgs no tā, kā paši pielāgojamies odiem, kur mēs uzturamies un kā esam sagatavojušies to ierašanās brīdim. Lauku Bodīte sniedz trīs ieteikumus, kā pavadīt savu vasaru brīvu no odiem un dunduriem.
Pirmie odi, neskatoties uz vēso pavasari, jau maija vidū parādās tavā dārzā. Lai gan ir izplatīts mīts, ka pirmajam vasaras odam jāļauj sevi sadzelt, lai organisms pielāgotos un turpmākie odu kodumi būtu vieglāk panesami, tas parasti nav glābis nevienu no vasaras odu uzbrukumiem. Katru vasaru šķiet, ka tā ir sliktāka nekā iepriekšējā. Ko darīt, lai kaitinošie kukaiņi nesabojātu patīkamos vasaras vakarus?

Pret odiem ar garšaugiem

Viens no veidiem kā mēģināt odus atbaidīt ir ar dabīgiem līdzekļiem. Piemēram, ir vairāki garšaugi, kuru audzēšana palīdz atbaidīt odus prom no mājas dārza: ķiploks, baziliks, lavanda, piparmētra, rozmarīns, citronzāle un krizantēmas. Tie satur kukaiņiem nepatīkamas ēteriskās eļļas un palīdz atvairīt kaitinošos radījumus. Augus vajadzētu stādīt dārza virtuves un grilēšanas vietu tuvumā, kur vakaros visvairāk kopā pavadāt laiku. Garšaugu sēklas iespējams nopirkt mūsu Lauku bodītē.

Izplatītākie odu atbaidīšanas līdzekļi

Visbiežāk cilvēki izmanto dažādus veikalos pieejamos kukaiņu un odu atbaidīšanas līdzekļus, piemēram, aerosolus, sveces utt. Tie parasti palīdz uz īsu brīdi, bet odi tomēr atrod ceļu pie tevis un sakož pat caur drēbēm. Katram jāatrod sev piemērotākais līdzeklis, un jāpatur prātā, lai arī pats neesi odiem pievilcīgs. Kukaiņiem garšo tie, kuri nesen nodarbojušies ar sportu vai fizisku darbu, smaržo saldi vai mazgājušies ar stipri aromatizētu dušas želeju. Turklāt svarīga ir arī apģērba krāsa, jo tiek uzskatīts, ka odiem īpaši pievilcīgs ir melns un sarkans apģērbs.

Odu skaita ierobežošana ar odu atbaidītāju

Ja nekas cits nepalīdz, īpaši lauku rajonos un ūdenstilpņu tuvumā, kur odu ir vairāk, bet cilvēku mazāk, arvien vairāk tiek izmantota stratēģiska pieeja, izmantojot īpašus odu un dunduru atbaidītājus. To efektivitātes dēļ odu atbaidītāji pēdējos gados kļuvuši ļoti populāri, jo palīdz jau pirms vasaras sezonas veiksmīgi novērst turpmākos odu uzbrukumus. Lietojot odu un dunduru atbaidītājus, tie noteikti jāuzstāda pēc iespējas ātrāk! Šeit ir pieejams viens no odu atbaidīšanas rīkiem.

Visas preces, lai atbaidītu odus un citus kaitēkļus vari apskatīt šeit

Zvaniet