Pieslēgties
Reģistrēties
Sveiki,
Iepirkumu grozs
Blogs
Brūvēt alu mājās var visu gadu, bet vīna gatavošana galvenokārt notiek vasaras un rudens periodā, kad nogatavojas dažādi vīnam piemēroti izejmateriāli – ogas un augļi. Tā kā ir ābolu ražas laiks, šeit pievērsīsimies pašmāju āboliem, no kuriem gatavot vīnu. Zemāk atradīsi soļus, kā pagatavot gardu ābolu vīnu.
No kā var pagatavot vīnu?
Latvijā āboli ir viens no populārākajiem izejmateriāliem mājas vīna gatavošanai. Lai vīnam piešķirtu nepieciešamo skābumu, ieteicams izmantot skābākus rudens vai ziemas ābolus. Tomēr vīnam var izmantot teju jebkuru ābolu šķirni. Papildus āboliem ir piemērotas arī: jāņogas, rabarberi, zemenes, mellenes, brūklenes, dzērvenes, avenes, mežrozīšu ogas, ķirši, aronijas, bumbieri, ērkšķogas, pīlādži. Lai iegūtu eksotiskākas garšas, šos augļus un ogas var sajaukt kopā ar āboliem.
Ābolu sulu spiešanas atlikumu izmantošana
Ērtākais veids kā gatavot vīnu, ir izmantot svaigi spiestu ābolu sulu. Papildus var izmantot arī sagrieztus vai žāvētus ābolus, kā arī ābolu ievārījumu, kas stāvējis neizmantots. Lielisku vīnu var pagatavot arī no sulu spiešanas atlikumiem – ābolu mīkstumiem. Piezīme: Izejvielu izvēle un kvalitāte, kā arī to sagatavošana, ir ļoti svarīga procesa daļa. Jāizmanto nogatavojušās izejvielas, kas nav bojātas, pelējušas vai citādi sabojājušās, jo tās sabojās vīna garšu. Jebkuras bojātas augļus un ogas ir jāizņem.
Lai pagatavotu 25 litrus ābolu vīna, tev būs nepieciešams:
5–9 kg skābu ābolu sagrieztā veidā vai spieduma atlikumi 0,5 kg rozīņu 6,5 kg cukura Specializēts ābolu vīna rauga komplekts
15 soļi, kā pagatavot ābolu vīnu:
Kā uzglabāt vīnu?
Uzglabā vīnu tumšā vietā temperatūrā no 12 līdz 18 °C. Temperatūra zem 10 °C vīnam nav labvēlīga, tādēļ šādos apstākļos labāk to uzglabāt istabas temperatūrā.