Kad vasara atkāpjas un dod vietu rudenim, arī tomātu sezona tuvojas noslēgumam. Taču reizēm šķiet, ka raža siltumnīcā ir bezgalīga, it īpaši tad, ja visi tomāti nepaspēj līdz galam nogatavoties. Daudzi dārzkopji septembra beigās vai oktobra sākumā nonāk pie jautājuma: ko iesākt ar vēl zaļajiem tomātiem un kā vislabāk saglabāt visu pārējo ražu?
Atbilde ir vienkārša – liec tomātus burkās! 🍅
Labā ziņa ir, ka nekas nav jāmet ārā. Pat zaļie tomāti ir vērtīga izejviela, no kuras var pagatavot konservus, marinādes un arī pārsteidzoši gardus ievārījumus. No gataviem tomātiem savukārt var spiest sulu, vārīt biezeni vai tomātu mērci, ko ziemā būs prieks izmantot. Turklāt, ja augi vēl nav pavisam nokaltuši, ir vairāki paņēmieni, kā tos saglabāt dzīvus vēl mazliet ilgāk un arī kā ļaut augļiem nogatavoties telpās.
Šajā rakstā dalāmies ar idejām un padomiem, kā izmantot tomātu ražu līdz pat pēdējam auglim – arī tad, kad vasara jau ir aiz kalniem.
Šajā blogā atradīsi:

Ko darīt, ja tomāti rudenī nepaspēj nogatavoties?
Kad kļūst vēsāks, daļa tomātu siltumnīcā vai dārzā paliek zaļi. Taču tas nenozīmē, ka tie būtu jāizmet! Ar pareiziem paņēmieniem tos var nogatavināt telpās vai pārvērst gardos konservos.
Zaļo tomātu konservēšana
Drošākais veids, kā izmantot zaļos tomātus, ir tos konservēt burkās. Daudzi dārzkopji novāc augļus pirms pirmajām salnām un konservē tos ar sāli vai etiķi. Tā tomāti labi saglabājas visu ziemu un piešķir ēdieniem vasarīgu garšu. Turklāt konservēšana ir ērts veids, kā vienā reizē izmantot lielāku tomātu daudzumu un papildināt pieliekamo.
Zaļo tomātu marināde
Zaļos tomātus var lieliski izmantot arī marinādēs. Tos sagriež šķēlēs vai liek burkās veselus kopā ar sīpoliem, ķiplokiem, etiķi un garšvielām. Rezultātā top kraukšķīgs un pikants piedevas variants, kas lieliski iederēsies pie gaļas ēdieniem vai kartupeļiem.
Svarīgi! tomāti, kas palikuši uz auga pēc salnām, vairs nav izmantojami, jo tie ātri bojājas. Labāk tos laikus novākt un izmantot virtuvē!

Populāri veidi, kā rudenī uzglabāt tomātus
Vienkāršākais risinājums: tomātus nomazgā, sagriež, nedaudz pavāra un sablendē. Pievieno garšaugus, ielej burkās – un gatavs! Šādu biezeni ziemā var izmantot zupām, mērcēm vai sautējumiem.
Ja mājās ir sulu spiede vai tvaika sulu katls, no tomātiem var gatavot svaigu tomātu sulu. To visbiežāk pilda karstu pudelēs, lai saglabātos to vitamīni un svaigums. Dzert to var tīrā veidā vai ar šķipsniņu sāls un melno piparu. Daži pievieno citrona sulu vai seleriju. Šī sula ir lielisks enerģijas avots un ir arī klasisko kokteiļu, piemēram, Bloody Mary, galvenā sastāvdaļa.
Viens no iecienītākajiem veidiem, kā saglabāt tomātus ir vārīt tomātu mērci. Tam pievieno sīpolu, ķiploku un garšaugus, līdz iegūta biezeņa konsistence. Karstu pilda burkās, un ziemā mājās vienmēr būs gatava bāze makaroniem, sautējumiem vai zupām.
Mazs padoms: kā tomātu augus ilgāk saglabāt dzīvus un augļus nogatavināt telpās
Tomātu sezonas beigas nenozīmē, ka viss ir beidzies. No zaļajiem tomātiem var pagatavot marinādes, čatnijus vai pat ievārījumu, bet no gataviem – sulu un mērces. Ļauj tomātiem atdzīvoties burkās un saglabā vasaras garšu ziemai!
